امروزه هزاران کسب و کار در سرتاسر دنیا از استراتژی ورود به بازار به شیوه «بنگاه محتوا» استفاه می کنند، چرا؟
بگذارید از کمی قبل تر مرور کنیم!
دنیای تجارت و بازاریابی، با تولید بهترین و با کیفیت ترین کالاها آغاز شد! کیفیت و قیمت همه چیز بود. درواقع تولید کنندگان کالا و خدمات، به جز قیمت و کیفیت، ابزار دیگری در دست نداشتند.
نهایت خلاقیت آنها این بود که بگویند: ارزانترین…، بهترین….، با کیفیت ترین….، عمر طولانی….! همین!
اما با گذشت زمان، حاصل تداوم این استراتژی، شکست تولیدکنندگان بود!
دیگر مهم نبود که تولید کننده، چه ایده های در مورد کیفیت کالا یا قیمت آن دارد، کم کم این مصرف کنندگان بودند که به تولیدکننده تفهیم میکردند که چه جور کالا یا خدمتی را میپسندند و میزان رضایت مصرف کننده شد معیار کیفیت کالا و خدمت!
هرچقدر تولید کننده ای میتوانست، به این رضایت را بهتر و دقیق تر جلب کند، فروش و سود بیشتری هم عایدش میشد!
حالا همه تولیدکنندگان پیگیر نظر مصرف کننده بودند و شعارشان شده بود، مصرف کننده پسندی!
اما این هم کافی نبود.
در عصر الکترونیکی شدن کسب وکارها، مصرف کنندگان علاوه بر خودشان به مسائلی چون توسعه پایدار و محیط زیست نیز توجه جدی نشان دادند؛ تولیدکنندگان متوجه شدند که مصرف کننده فقط محصول را خریداری نمی کند.
بلکه در مورد محصول و اثرات آن صحبت می کنند،تعامل می کنند و از حق انتخاب خود در سطحی برای چیزی بیش از انتفاع یا لذت شخصی استفاده می کنند و دغدغه های اجتماعی نیز در تصمیم گیری آنها نقشی جدی دارد.
به همین دلیل، شرکت ها شروع به کار با محصولات پایدار و سازگار با محیط زیست کرده اند و این را نه فقط به جهت مسولیت اجتماعی که به عنوان انجام یک خواسته ی مهم مصرف کنندگان در برنامه ی خود
قرار دادند.
در یک موج جدید که تازگی در کشورهای توسعه یافته مورد توجه جدی قرار گرفته، مصرف کننده بعنوان یک انسان درک می شود و تمام ویژگی های انسانی او مورد توجه قرار می گیرد؛
لذا، تولیدکننده با استفاده از تحلیل هوش مصنوعی روی دیتای بسیار زیادی که ابزارهای متعدد در اختیار می گذارند، مصرف کننده و نیازهای پیچیده او درک کرده و کالاها و خدمات مورد پسند او ساخته و در پیش رویش قرار می دهد.
بدین ترتیب، کسب و کارها و شرکت ها از حضور هوش مصنوعی و ابزارهای آن در زندگی کاملا اثر پذیرفته و اینترنت و فناوری به عنوان یک عنصر حیاتی رفتار مصرف کنندگان را تغییر داده است.
مصرف کننده به طور مداوم به اینترنت و فناوریهای ارتباطی مختلف دسترسی دارد، همین دسترسی لحظهای و راحت به اینترنت، تغییرات زیادی را در خواستهها و رفتار آنها ایجاد کرده است.
در این دوران، مصرف کننده علاوه بر اینکه به دنبال این است که احساس ارزشمند بودن داشته باشد، به ارتباطات آنلاین و دیجیتالی نیز نیاز دارد.
در دنیای دیجیتالی امروز، شبکههای اجتماعی نقش موثری در زندگی مردم یک جامعه و رفتار مصرفکننده دارند.
بنابراین برندها برای تحت تاثیر قرار دادن مصرف کنندگان این نسل، باید در شبکههای اجتماعی حضوری پر رنگ داشته باشد.
آنچه گفته شد، مروری کوتاه بود بر نسل های یک تا چهار بازاریابی، که امروز با تفاسیر نزدیک به هم مورد پذیرش و استفاده بسیاری از فعالان حوزه بازاریابی است!
نسل سوم بازاریابی و نسل چهارم بازاریابی با فاصله ی کم از هم معرفی شده اند و فصل مشترک بسیاری زیادی باهم دارند.
در بازاریابی نسل سوم به اثر برند بر ذهن، باور و احساس مصرف کننده توجه جدی می شود.
آنچه در ایران در حال سپری کردن آن هستیم، اگرچه در حوزه هایی نظیر خودرو، همچنان در عصر اول بازاریابی به سر میبریم، اما در بسیاری از کالاها و خدمات، در فضای بین عصر سه و چهار بازاریابی به سر میبریم.
امروز، راه اندازی یک کسب و کار در نقطه صفر، بدون توجه به سوالات مهم در مورد بازاریابی محصول یا خدمت، کاری بی فایده است. علاوه بر آن، مفاهیم بازاریابی، روابط عمومی و برندینگ فصول مشترک زیادی یافته اند که بخش مهمی از آن در حوزه تولید محتوا قرار دارد.
این فصل مشترک به قدری اهمیت دارد که می توان گفت، راه اندازی یک کسب و کار و موفقیت در آن، بدون توجه به محتوای عمومی تولید شده در مورد آن، محتوایی که رقبا تولید کرده اند و محتوایی که شما بایستی تولید کنید، غیر ممکن است. به همین خاطر است که «جو پولیزی» در کتاب «بنگاه محتوا» معتقد است: «بنگاه محتوا بیش از آنکه در مورد تولید محتوا باشد، پیشنهاد یک «مدل کسب و کار» است که در آن بنگاه اقتصادی به جای تمرکز بر خلق ارزش در محصول یا خدمت، بر خلق محتوا
تمرکز دارد و از این طریق اهداف خود را جستجو می کند. چرا که شما با خلق محتوا در کلیهمراحل تولید محصول و خدمت و انتشار هدفمند آن، بر باور و ذهن مخاطبان اثر گذاشته و هر روز بیشتر و بیشتر میتوانید برند خود را در ذهن مخاطب بسازید».
ناگفته، میدانید که بزرگترین ثروت یک کسب و کار، جایگاه برتری است که در ذهن مخاطبین خود دارد و هر منبع یا ابزار دیگری، پس از آن قرار دارد.
پس، از کتاب «بنگاه محتوا» به عنوان نقشۀ راه موفقیت کسب و کار جدیدتان یا بازسازی کسب و کار موجود خود استفاده کنید!
این کتاب در ویرایش دوم که با درنظر گرفتن تغییرات شدیدی که ویروس عالمگیر کرونا، بر زندگی روزمره مردم جهان و فعالیتی کسب و کارها و برندها برجای گذاشت، مورد بازنگری قرار گرفته است، در فصول ابتدایی به آموزش نحوه تحلیل و شناسائی مخاطب پرداخته و پس از آن در مورد شیوه های تولید محتو و ابزارهای انتشار آن صحبت میکند.
با توجه به اینکه، «جو پولیزی» در این کتاب مبحث تولید محتوا را تا سطح یک مدل کسب و کار ارتقاء داده است، لذا در فصول آخر کتاب، «بنگاه محتوا» را در قامت یک کسب و کار مطرح کرده و نحوه درآمدزائی از آن را شرح میدهد.
در نهایت ترجمه ویرایش دوم (ماه می 2021) کتاب «بنگاه محتوا» به عنوان اثری ارزشمند از کارآفرین و نویسنده معتبر «جو پولیزی» پیش روی شماست…