راه هـای پیشـگیری از بـروز مشـکل به هنـگام کار با رایـانه
کـاربران رایـانه باید در زمان شـروع به کار و سپـس به طور سـالیـانه توسـط متخصصیـن چشـم معـاینه شـوند .
افـرادی که پس از استخدام و کار با رایانه دچار ضعـف بینایی شده اند باید محل خـدمت آن هـا تغییـر یابد .
افـرادی که به دردهـای مفصـلی و یا عضلانی مبتلا می گردند باید سریعا به پزشک طب صنعتی مراجعه نمایند .
کار با رایـانه تـوام با استـراحت باشد . مـدت استـراحت در هر یک سـاعت 15 دقیقـه است .
کار بیشتـر از 10 سـاعت در شبـانه روز با رایانه توصیـه نمـی شود .
روشنـایی محـل کار باید از نور سفیـد و زرد باشد و ایجـاد سایه ننمـاید . روشنـایی لازم جـهت محیـط های کار مرتبـط با صفحـات نمایشـگر در حدود 300-500 لوکس در نظر گرفته می شود .
میـز کار نبـاید خیلی روشـن و شیشه ای باشد زیـرا انعکاس نـورهای موجود در محیط خیرگی و ناراحتی به وجـود خواهد آورد .
توصیه می شـود دمای هـوای اتاق کار 19 تا 23 درجـه و رطـوبت 49 تا 50 درصـد باشـد. محـل قرار گرفتن پیـش نویس نامـه ها باید طوری باشد که کمتـرین حرکت را جهت خواندن آن داشته باشد . فاصـله مناسب بین چشـم و صفحه نمایش 50-60 سـانتی متر و بهترین ارتفاع برای میز کار حدود 70 سانتی متر است .
کف صندلی تا کف صفحه کلید نباید بیشتر از 30 سانتی متر و کمتر از 22 سانتی متر باشد.
ارگونومی بدن هنگام کار با رایانه
نشستـن نادرست و عـادت کردن به یک وضعیت بدنی نادرسـت در هنگام نشستن و یا کار طولانی مـدت در یک وضعیت بدنی ثابت، سبب ایجاد خستگی در ماهیچه ها و بروز مشکلات اسکلتی عضـلانی مثل کـوژپشتی، کمردرد و… در کارکنـان می شود .
برای پیشگیری از این عوارض، آگاهی از نحوه نشستن و شرایط میز و صندلی اهمیت زیادی دارد. اگر ارتفاع صندلی خیلی پائین باشد کمر به حالت خمیده و قوز کرده درخواهد آمد و اگر ارتفاع آن خیلی بالا باشد عوارضی چون درد پشت زانو، بی حسی، کرختی و التهاب در پاها را به دنبال خواهد داشت. از آن جا که قد و شرایط بدنی همه افراد با هم یکسان نیست هر فرد می بایست ایستگاه کاری خود (شامل میز و صندلی و …) را متناسب با قد خود تنظیم کند .
راهنمـای تنـظیم صنـدلی
1 / در جلوی صندلی بایستید، ارتفاع آن را طوری تنظیم کنید که لبه صندلی تقریباً هم سطح با زانوهاتان باشد .
2 / برای اینکه فشاری به کمر و زانوهای شما وارد نشود همیشه می بایست به اندازه یک مشت گره کرده بین لبه جلویی صندلی و پشت زانوهایتان فاصله وجود داشته باشد .
3 / روی صندلی بنشینید و بررسی کنید که آیا کف پاهای شما راحت روی زمین قرار می گیرند ؟ در غیر این صورت از یک زیر پایی در زیر پاهای خود استفاده کنید .
4 / چنانچه پشتی صندلی شما قابل تنظیم است آن را طوری تنظیم کنید که گودی کمرتان را پر کند.
5 / دسته های صندلی را طوری تنظیم نمایید که بدون بالا نگه داشتن شانه ها، بازوهای شما را حمایت کرده و بر روی گردن و شانه های شما فشاری وارد نکند .
تنـظیـم میـز کار
ارتفاع میز کار را به اندازه ارتفاع آرنج ها در حالتی که دست از طرفین آویزان است تنظیم کنید. اگر از سطح کاری که ارتفاع ثابتی دارد(مثل یک میز) استفاده می شود ارتفاع صندلی را به اندازه ای بالا بیاورید که وضعیت مناسب برای بازوها و بالاتنه ایجاد شود و برای این کار :
1 / ارتفاع صندلی را طوری تنظیم کنید که ارتفاع آرنج ها با ارتفاع سطح میز برابر شود .
2 / در صورتی که در این وضعیت پاها بر روی زمین قرار نگرفت و به پشت پاها فشار وارد شود از یک زیر پایی قابل تنظیم استفاده نمایید به طوری که تمامی سطح کف پا روی آن قرار گیرد .