∴ مقدمه و تعاریف
چربی های خون (کلسترول، تری گلیسرید و فسفولیپیدها ) در داخل خون به صورت متصل به پروتئین ها حمل می گردند. این اجزای مرکب، لیپو پروتئین نامیده می شوند که از نظر ترکیب، اندازه و چگالی متفاوتند و به 5 گروه تقسیم می شوند:
شیلو میکـرون هـا / VLDL / IDL / LDL / HDL
LDL: برخی از لیپو پروتئین ها وظیفه حمل چربی از کبد به بافت چربی را به عهده دارند و به آنها “چربی بد” یا لیپو پروتئین با دانسیته پایین یا “LDL” گفته می شود که بدلیل ساختمان آنها احتمال دارد در مسیر انتقال باعث رسوب و انسداد عروق شوند.
HDL: حمل چربی از بافت ها و عروق به کبد را برعهده دارند و اصطلاحاً به آنها “چربی خوب” یا لیپو پروتئین با دانسیته بالا یا “HDL” گفته می شود.
بالا بودن مقادیر چربی شامل تری گلیسرید خون بیشتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر، کلسترول بیشتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر ، لیپو پروتئین بد خون(LDL) بیش از 130 میلی گرم در دسی لیتر یا پایین بودن لیپوپروتئین خوب خون(HDL) کمتر از 40 میلی گرم در دسی لیتر را دیس لیپیدمی یا اختلال چربی خون می گویند.
∴ عـوامل مستعـد کننده ابتـلا به اختـلالات چـربی خـون را مـی توان در دو گروه زیر تقسیم نمود:
1/ عوامل مرتبط با شیوه زندگی و قابل کنترل مانند چاقی و اضافه وزن، عدم فعالیت فیزیکی، استعمال دخانیات، سطح استـرس، الگـوی نادرسـت غذایی (پرخوری، دریافـت مقـادیر زیـاد چـربی های اشباع (فاقد پیوند دوگانه) و کلسترول و کربوهیدرات های ساده و تصفیه شده و عدم دریافت کافی فیبرهای غذایی)
2/ عوامل غیر مرتبط با شیوه زندگی و غیر قابل کنترل مانند: (زمینه ژنتیکی، سن، سطح هورمون ها، برخی بیماری ها نظیر کم کاری تیرویید و دیابت)