اخبار

عینک های آفتابی

تصویر مربوط به مقاله عینک های آفتابی-انتشارات حک
جهـت پیشگیـری از اثرات نامـطلوب اشعـه ماوراء بنفش بر چشـم و حفاظت از آن بایستـی از عینـک های آفتابی منـاسب و استـاندارد استفاده نمود.
∴ راهنمای انتخاب عینک آفتابی جهت محافظت از چشم:
به منظور ارزیابی یک کالا و یا وسیله حفاظت فردی در برابر پرتوهای ماوراء بنفش از شاخصی به نام فاکتور حفاظت در برابر پرتوهای ماوراء بنفش (PF) استفاده می شود. این فاکتور به منظور تعیین میزان حفاظت محصولاتی مانند منسوجات، کرم های حفاظتی و عینک های آفتابی به کار می رود. به عبارت دیگر فاکتور حفاظت نشان می دهد که یک محصول به چه میزان از عبور پرتوها ی ماوراء بنفش جلوگیری می نماید برای مثال اگر فاکتور حفاظت ماده ای برابر 20 باشد بدین معنی است که تنها 5 درصد پرتو های ماوراء بنفش قابلیت نفوذ از آن را خواهند داشت و 95 درصد پرتو های ماوراء بنفش توسط ماده مورد نظر جذب می شوند. به منظور حفاظت مناسب و کافی در برابر پرتو های ماوراء بنفش نور خورشید، مواد باید فاکتور حفاظتی بالاتر از 15 داشته باشند.
چشم ها نیز همانند پوست، در معرض خطر ناشی از پرتو های ماوراء بنفش می باشند. میزان حفـاظت عینک های آفتابی در برابر پرتـوهای ماوراء بنفش با فاکتـور (EYE PROTECTION FACTOR) و EPF تعیین می گردد. EPF در اصل نسبت دوز پرتوهای ماوراء بنفش دریافتی چشم بدون عینـک به چشم با عینک می باشد. مقیـاسEPF یک مقیـاس عـددی 10-1 بوده و عینکی با EPF معادل 9 یا 10 تقریباً هیچ پرتو ماوراء بنفشی را از خود عبور نمی دهد ( مطابق استاندارد AS/NZS 1067:2003). معمـولا براسـاس EPF عدسـی عینـک های آفتـابی را مطـابق جدول زیر به چنـد گروه تقسیـم می کننـد.
∴ گروه عدسی عینک آفتابی:
تصویر مربوط به مقاله عینک های آفتابی-انتشارات حک
0 : بیشتر برای زیبایی و مد مورد استفاده است و عینک آفتابی محسوب نمی شود کمتر مانع خیرگی دید بوده و از حفاظت پرتو ماوراء بنفش کمی برخوردار است.
1 : بیشتر برای زیبایی و مد مورد استفاده است و عینک آفتابی محسوب نمی شود تا حدودی مانع خیرگی دید بوده و تا حدودی نیز از حفاظت در برابر پرتو ماوراء بنفش کمی برخوردار است.
2 : عینک آفتابی- کاهش خیرگی متوسط و حفاظت مناسب در برابر پرتو ماوراء بنفش
3 : عینک آفتابی- کاهش خیرگی زیاد و حفاظت مناسب در برابر پرتو ماوراء بنفش
4 : عینک آفتابی ویژه- کاهش خیرگی بسیار زیاد و حفاظت مناسب در برابر پرتو ماوراء بنفش
نکته: فاکتور حفاظتی چشم ممکن است فقط محدود به محافظت در برابر پرتوهای فرابنفش نباشد به عبارت دیگر مناسب بودن یک عینک تنها متأثر از حفاظت در برابر UVR نبوده و عوامل دیگری نیز باید در نظر گرفته شود که می توان به میزان پوشش دهی چشم توسط عدسی و بدنه عینک (Frame Coverage)، حفاظت در برابر پرتوهای فرابنفش (UV Protection)، حفاظت در برابر نور آبی(Blue Light Protection) و حفاظت در برابر پرتوهای مادون قرمز اشاره نمود از مجموع این 4 متغیر، شاخصی به نام FUBI حاصل می شود که میانگین عددی 4 مورد فوق الذکر می باشد.
∴ نحوه تعیین کارایی عینک های آفتابی:


پیش از خرید عینک آفتابی بایستی نام تجاری معتبر عینک را مورد توجه قرار داد. بر چسب فاکتور حفاظتی (9،10 و UV400) را باید در نظر داشت.
در صورت در اختیار داشتن تجهیزات آزمایشگاهی می توان از اسپکتروفتومتر استفاده و بر اساس میزان عبور محدوده پرتوهای ماوراء بنفش A و B فاکتور حفاظتی را تعیین نمود و از مناسب بودن عینک مطمئن گردید. عینک را توسط UV متر هایی که عینک سازها و یا بینایی سنج ها مورد استفاده قرار می دهند مورد آزمون قرار داد.

∴ ویژگـی های عینک آفتـابی مناسـب:

1/
شیشه های عینک باید به میزان قابل قبولی اشعه ماورای بنفش خورشید را جذب کند.
2/ به میزان 90 – 75 درصد از شدت نور مرئی بکاهد.
3/ باعث تغییر ماهیت نور و تصاویر نشود.
4/ شیشه ها باید خاکستری، سبز یا قهوه ای باشند که رنگ خاکستری ارجحیت دارد.
همچنین عینک آفتابی باید کل فضای چشم و اطراف محوطه قرارگیری چشم، در صورت را در بر گیرد.
شیشه برخی از عینک های آفتابی برای بهبود کیفیت آن ها مات هستند ولی این شیشه های مات توسط انجمن چشم پزشکی آمریکا توصیه نمی شود.
برای تشخیـص اینکه شیـشه عینک کیفـیت مطلـوبی دارد می توان یک راه ساده استفاده کرد.
عینک را در فاصله ای صحیح از چشم بگیرید و از داخل آن با یک چشم بسته به یک جسم مربع یا مستطیل شکل نگاه کنید. عینک را آرام از یک ضلع به ضلع دیگر و سپس از بالا به پایین حرکت دهید. اگر خطوط آن جسم مثلاً کاشی کف اتاق راست و مستقیم بودند، عینک عدسی های خوبی دارد. اگر خطوط منحنی شدند (به خصوص درمرکز عدسی) عینک دیگری را امتحان کنید.
تـوجه داشتـه باشید که رنگ شیشـه ها مطلقاً ارتبـاطی به کیفـیت آن ها ندارد. برخـی از عینک های آفتابی شیشه های آیینه ای دارند. این شیشه ها گرچه به خوبی شدت نور مریی را کاهش می دهند ولی الزاماً قادر به جذب کامل اشعه ماورای بنفش نیستند. گرچه اشعه ماورای بنفش به طور کلی پدیده مضری است ولی افرادی که مبتلا به بیماری های شبکیه چشم هستند باید مراقبت بیشتری از چشم های خود به عمل آورند.

 

∴ توصیه های لازم در مورد انتخاب عینک آفتابی:
1/ افرادی که در حال اسکی کردن، حمام آفتاب گرفتن و کوهنوردی در ارتفاعات هستند باید حتماً از عینک آفتابی استفاده کنند. برای این گونه محیط‌ ها عینک‌هایی لازمند که فقط 12 ـ 8 درصد نور را از خود عبور دهند.
2/ عینک های رنگی متمایل به سبز و قهوه ای به علت مختل کردن طیف رنگ، مضر هستند. البته برای افرادی که می‌خواهند به مدت طولانی رانندگی کنند، توصیه می‌شود از عینک های قهوه ای استفاده کنند، چرا که این عینک ها نور آبی آسمان را کاهش وحدت بینایی را افزایش می‌دهند، لذا برای مصارف روزمره توصیه به استفاده از این رنگ نمی‌شود.

3/
اگر پشت فرمان می‌نشینید توصیه می‌شود که از عینکهای آفتابی سبز رنگ استفاده نکنید چرا که تشخیص نور قرمز و زرد را مختل می‌کند و از این نظر مناسب نیستند. به عنوان یک اصل بدانیـد که بهتـرین رنگ برای عینک های آفتـابی در وهـله اول خاکستری و پس از آن قهوه ای است.

4/
شیشه‌های عینک آفتابی باید مقاومت کافی داشته باشد. پلی کربنات از همه مواد مقاوم تر است.

5/
قاب عینک باید بزرگ باشد تا محافظت کامل در این خصوص صورت گیرد.

6/
یک عینک آفتابی استاندارد عینکی است که وقتی آن را در مقابل یک صفحه طرح دار تکان می‌دهیم نباید صفحه موجدار تار  دیده شود.
7/ اگر می‌خواهید بدانید که تیرگی عینک آفتابی شما مناسب است یا نه، در یک اتاق با نور معمولی با عینک آفتابی به آینه نگاه کنید اگر عینک آفتابی شما مناسب باشد نباید چشمان خود را ببینید.

8/
کودکانی که برای ساعت های طولانی در زیر نور آفتاب در حال بازی کردن هستند باید از عینکهای مخصوص خودشان استفاده کنند.

9/
اگر در محل کار خود با اشعه‌های زیاد در تماس هستید، عینک آفتابی جوابگو نخواهد بود، لذا توصیه می‌شود عینک های متفاوت و مخصوص استفاده نمایید (برای مثال در جوشکاری ویا کار با وسایلی که تولید اشعه میکند عینک و یا محافظ های خاصی لازم است).

10/
افرادی که تحت عمل آب مروارید ، لیزیک یا لازک قرار گرفته‌اند باید در مواجهه با آفتاب از عینک های آفتابی مجاز استفاده کنند.

11/
بعضی داروهای پوستی یا چشمی‌حساسیت چشم‌ها را به نور آفتاب بیشتر می‌کند در صورت استفاده از این داروها (به عنوان مثال کسانی که از قطره های چشمی‌یا قرص داکسی سیکلین استفاده می‌کنند) باید حتماً از عینک آفتابی استفاده کنند.

12/
عینک های آفتابی با شیشه‌های رفلکس که دارای پوشش آینه‌ای هستند برای مصارف اسکی یا کوهنوردی مناسب می‌باشند.

13/
با توجه به هزینه‌های مختلف که روزمره متحمل می‌شوید خرید یک عینک آفتابی استاندارد نه تنها عملی درست و به جا بلکه ضروری می‌باشد. بهای استفاده از عینک های تقلبی به خطر انداختن سلامتی چشم هایتان می‌باشد.

14/
برای تهیه عینک آفتابی بهتر است با یک چشم پزشک مشورت کنید و یا از یک اپتومتریست کمک بگیرید. و جهت خرید آن به عینک فروشی های معتبر مراجعه نمایید. با خرید یک عینک خوب به راحتی می‌توانید تا چند سال از آن استفاده کنید.

15/
اگر دچار اختلال در بینایی هستید و از عینک طبی استفاده می‌کنید چنانچه مایل بودید می‌توانید از عینک های آفتابی مخصوص که بر روی عینک طبی قرار می‌گیرند استفاده نمایید و یا برای عینک طبی خود شیشه های فتوکروم و یا شیشه های رنگی سفارش دهید.