اخبار

معرفی کتاب مدیریت حوادث شیمیایی صنعتی

تصویر مربوط به کتاب مدیریت حوادث شیمیایی صنعتی-انتشارات حک

 

تعاریف مختلفی برای ماده خطرناک ارائه شده است. می توان گفت هر سازمان، بسته به ماهیت کاری خودش تعریفی از ماده خطرناک ارائه داده است.
برای نمونه، وزرات حمل و نقل آمریکا، ماده خطرناک را از دیدگاه حمل و نقلی تعریف کرده است: “هر ماده ای در هر کمیت یا شکلی که بتواند طی حمل و نقل به شکل تجاری، ریسک های غیرقابل قبولی را برای سلامت، ایمنی و دارایی ها به همراه داشته باشد.”
سازمان ایمنی و بهداشت حرفه ای آمریکا هم ماده خطرناک را ماده می داند که دارای خطرات بهداشتی یا فیزیکی برای کارگران باشد.

 

تصویر مربوط به کتاب مدیریت حوادث شیمیایی صنعتی- اثر دکتر امید کلات پور- انتشارات حک

   “Industrial Chemical Incident Management”

 

یکی از مهم ترین و کاربردی ترین تعاریفی که از ماده خطرناک برای شرایط اضطراری ارائه شده است، تعریفی است که سازمان حفاظت محیطزیست آمریکا بیان نموده است.
مواد بی نهایت خطرناک، موادی هستند که در صورت بروز شرایط اضطراری، پتانسیل آسیب رسانی به محیط بیرون و جامعه را دارا هستند.
بر همین اساس، EHS ماده ای است که به دلیل خواصی مثل سمیت و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی اش می تواند در زمان نشت یا رهایش به جامعه آسیب بزند.
سازمان EPA، فهرست این مواد را مشخص کرده و تمام تاسیسات را ملزم نموده که وجود این مواد را به همراه کمیت آن ها به سازمان های دولتی مربوطه گزارش دهند.
تعریف دیگیری که توسط سازمان NFPA ارائه شده است ماده خطرناک را ماده می داند که بتواند اثرات منفی و سوء بر سلامت و ایمنی برای کارکنان، جامعه یا محیط زیست به همراه داشته باشد.
عوامل بیولوژیک و ضایعات خطرناک هم در این تعریف می گنجند.
هدف از تدوین کتاب حاضر، ارائه چارچوب و راهنمایی کلی برای برنامه ریزان و کارشناسان صنایع، به ویژه صنایع شیمیایی است تا بتوانند با استفاده از این منبع، مسیر نسبتا مناسبی را جهت مدیریت حوادث شیمیایی صنعتی پیدا نمایند.

 

 

مدیریت حوادث شیمیایی صنعتی